Přeskočit na obsah

Váš košík je prázdný.

Dopřejte si něco zdravého pro svou pokožku. Jestli si nevíte rady, zavolejte. Rádi vás uslyšíme.

+420 724 102 829
Po - Pá 9:00 - 14:00

Taje žížalího čaje

Taje žížalího čaje

Věděli jste, že na kompostování nepotřebujete zahradu a hravě ho zvládnete i v paneláku? Pomůžete tak domácím rostlinám a zároveň zredukujete množství komunálního odpadu na minimum.

Náš přístup k odpadu se generaci od generace mění. Pamětníci doby předmikrotenové si jistě vybaví zapáchající odpadkové koše s novinami přilepenými na dně. Radost z vynálezu mikrotenových sáčků do košů netrvala dlouho – řadě lidí brzy došlo, co jejich nadměrným užíváním působí přírodě. Po zahájení třídění odpadu se Češi rychle prodrali na evropskou špici. Ti nejlepší z nich už ani klasický odpadkový koš nemají. Do popelnice občas zamíří s pár věcmi, které nejdou recyklovat, a rostlinné zbytky odnášejí do hnědé biopopelnice, případně je sami kompostují.

PŘÍRODNÍ KOLOBĚH
Chtěli byste rozšířit jejich řady? Pak vězte, že na kompostování už dávno nepotřebujete zahradu, dokonce i v panelákové garsonce máte dvě možnosti – vermikomposter a Bokashi komposter. Bez velké práce, zápachu a s produktem, který potěší vaše rostliny. Že nemáte ani pokojovky? Pak lze výsledek domácího kompostování nasypat k nejbližšímu keři u domu. Dobrý pocit, že vracíte půdě část toho, čím nás živí, stojí za to. Protože země je na tom podobně jako člověk, který se jen rozdává ostatním a nezaslechne ani „děkuji“. Živiny přesouvá do plodin a za odměnu dostane leda chemické hnojivo. Nejen kvůli tomu pole časem ztrácejí svou schopnost zadržovat vodu a plodit. Nikdo z nás nemůže zachránit velké lány, natož deštné pralesy, ale  může udělat něco malého aspoň pro nejbližší okolí a inspirovat tak druhé, aby se také přidali ke Green Loop – zelené smyčce přírodního koloběhu potravy.

ŽÍŽALY, ŽÍŽALY, NEVÁHEJTE!
Pokud milujete spojení krásy a užitku, potěší vás plastový vermikomposter Urbalive osazený hladovou posádkou kalifornských žížal. Nechcete-li investovat kolem tří tisíc do designu, s trochou zručnosti si kompostovací nádobu vyrobíte sami z plastových kbelíků. Třeba na semináři obecně prospěšné společnosti Kokoza, která za deset let své existence udělala pro přírodu kus práce právě propagací kompostování a udržitelného způsobu života. Jak celý proces probíhá? Půlkilová žížalí posádka přetvoří zbytky rostlinného jídla na přírodní hnojivo – vermikompost a žížalí čaj. Je schopná spořádat čtvrt kila potravy denně, ale nebude se zlobit, když ji nakrmíte jen občas, bez potravy vydrží až dva týdny. Žížaly jsou nejspokojenější při teplotě kolem
20 °C, přežít jsou schopné mezi 5–25 °C. Jenže v chladu hibernují a odpadu pak neubývá. Ideální je pro ně stabilní teplota, tma a klid. První vermikompost i žížalí čaj budete sklízet
za 3 až 6 měsíců, záleží na skladbě a vlhkosti bioodpadu. Přemnožené žížaly lze nabídnout dál (např. www.mapko.cz). Nikdy je však dle zákona o ochraně šíření invazivních druhů nesmíte vypouštět do volné přírody!

BEZ OBAV!
Kompostujete-li správně, zavřená nádoba nezapáchá, i když po jejím otevření je samozřemě cítit typický odér rostlinných zbytků. Jediným problémem je neodolatelná přitažlivost přírodních procesů pro otravné mušky octomilky, smutnice nebo koutule. Těm lze znepříjemnit život netkanou textilií položenou přes povrch jednotlivých nádob nebo prosypáváním obsahu dřevěnými pilinami. To sníží i případný lehký zápach, pokud žížaly nestíhají zpracovat nadměrné krmné dávky. Množení mušek lze zamezit 24hodinovým zamražením zbytků nebo jejich prohřátím v troubě. Humánním přístupem je také symbióza vermikomposteru a pavouků, ale tento tip není vhodný do bytu a zejména ne pro arachnofobiky či přepečlivé hospodyňky.

ZAHRADNÍ "PICKLES"
Pokud ani předchozí řádky nerozptýlily vaši nechuť ke sdílení bytu se žížalami, je tu ještě novinka. Stále více lidí doma kvasí zeleninu na pickels, ale mnozí z nich možná ještě netuší, že fermentované lahůdky mohou připravit také svým rostlinám metodou Bokashi. Funguje
na principu anaerobní fermentace, jež se neobejde bez pomoci směsi Bokashi bakterií
a speciální nádoby (oba typy jsou elegantní a jeden ověnčený cenou Red Dot Design 2019). Do té vkládáte organické zbytky z kuchyně a přidáváte bakterie. Fermentovanou organickou hmotu pak zapravíte do půdy, kde se během krátké doby rozloží a dodá jí spoustu potřebných živin. Osvědčila se také jako urychlovač zrání kompostu. Tekutina (obdoba žížalího čaje) dokáže v neředěné podobě vyčistit odpad a po naředění hnojit rostliny. A navíc – žádný zápach ani protivné mušky!

DO KOMPOSTERU PATŘÍ

  • slupky a zbytky zeleniny a ovoce

  • čajové sáčky a další zbytky z přípravy čaje

  • kávová sedlina včetně papírových kávových filtrů

  • rozdrcené vaječné skořápky, papírové ubrousky, navlhčená papírová lepenka, suché pečivo, zbytky rostlin

ZDROJ: www.greenloop.cz

 

TEXT: JANA ŠULISTOVÁ
FOTO: UNSPLASH.COM, PEXELS.COM A ARCHIV FIRMY KOKOZA

Celé znění článku najdete v biOrganica magazínu, který vyšel 11. 3. 2021.

Vložte si do košíku

Pokud vás zaujaly jen některé produkty, stačí si níže vybrat.


skladem

OrganiCup Menstruační kalíšek

OrganiCup Menstruační kalíšek

skladem

  • OrganiCup Menstruační kalíšek (size A)

    size A

  • OrganiCup Menstruační kalíšek (size B)

    size B

  • OrganiCup Menstruační kalíšek (size MINI)

    size MINI

skladem

Frusack Duo medium

Frusack Duo medium

skladem

  • Frusack Duo medium (Green)

    Green

Frusack Single

110 Kč

skladem

Frusack Trio

320 Kč

skladem

Frusack Trio

Frusack Trio

skladem

  • Frusack Trio (Corn Star)

    Corn Star

  • Frusack Trio (Love Bird)

    Love Bird

| 1|

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli

Příspěvek byl publikován 30. 08. 2021 / Rubriky: Eko téma

Magazine image

Stáhněte si poslední vydání magazínu biOrganica

biOrganica v médiích

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.