Vy neznáte syrovátku?
Moderní lidé se zvolna dostávají do situace, kdy nebývají schopni propojit maso ze supermarketu s konkrétním zvířetem. Natož aby tušili, jak řada potravin vzniká. Co si třeba představíte, když se řekne syrovátka?
Článek bychom mohli začít otřepanou větou: „Již staří Řekové znali blahodárné účinky syrovátky“. Až tak daleko totiž sahá historie nenápadné žlutozelené mléčné tekutiny vznikající srážením mléka při výrobě tvarohu a sýrů. V dobách, kdy si lidé doma stloukali máslo, připravovali tvaroh a sýry, pro změnu netušili, co je kiwi, pomeranč nebo avokádo. Pod přívalem exotického zboží pak mnozí zapomněli, že spoustu kvalitních surovin mají doma. Některé superpotraviny – jako syrovátka – se dokonce staly krmivem pro dobytek nebo nežádoucím odpadem.
NÁVRAT K MOUDROSTI PŘEDKŮ
Moderní odborníci na zdravou výživu však vědí, že nízkokalorická syrovátka je zdraví prospěšná při vnitřním i zevním použití. Pomáhá vylepšit metabolismus a odvádět zplodiny z organismu. Blahodárně působí na ledviny a bílkovinám v ní obsaženým se dokonce přisuzuje schopnost snižovat hladiny cholesterolu. Současní propagátoři syrovátky vyzdvihují také její schopnost působit na regulaci vysokého krevního tlaku, zvyšování imunity i antioxidační aktivity a snižování metabolického stresu. Jako prostředek zlepšující vstřebávání živin a svalových funkcí i tvorbu svaloviny ji doporučují mnozí fitness odborníci, v některých propagačních textech se lze dočíst i o snížení rizika rakoviny.
JAK UVNITŘ, TAK VENKU
Syrovátkový nápoj ocení také lidé bojující s nadváhou, protože je zasytí bez nadměrné dávky kalorií. Při extrémním fyzickém a zejména duševním vypětí je lepší vyzkoušet syrovátku dříve, než sáhnete po chemických podpůrných prostředcích – pomůže totiž ve střevech (našem druhém mozku) omezit výskyt nepřátelských bakterií a navíc v mozku podpoří vznik serotoninu zlepšujícího náladu.
Její pomoc ocení i lidé trpící akné, psoriázou a dalšími kožními neduhy. Tady platí rčení Jak uvnitř, tak navenek, protože kožní problémy často souvisejí s nerovnováhou střevního mikrobiomu. Je tedy ideální kombinovat vnitřní i zevní použití této blahodárné tekutiny nebo z ní vyrobeného prášku. Syrovátka pomáhá regulovat pH pokožky, dá se přidávat do koupele nebo z ní vytvořit pleťovou masku.
NOVINKA V NAŠÍ NABÍDCE
O syrovátku, pro kterou nebyl v hornorakouské sýrárně odbyt, se začali zajímat právník Christian Pauzenberger a inženýr Alexander Daspersgruber. V roce 2017 ve Sattledtu nedaleko českých hranic založili firmu vielö vyrábějící certifikované bio produkty péče o pleť a vlasy. Geniálně jednoduché, přírodní a krásně vonící výrobky nadšeně testovali zaměstnanci firmy biOrganica. Velký úspěch slavil zejména vlasový šampon při použití na mytí kudrnatých vlasů. Proto se rozhodli podělit se o tyto rakouské poklady i se svými zákazníky zvyklými na tu nejlepší péči z celého světa. Pokud vás syrovátka nadchla, můžete navštívit některé z rakouskych spa, kde se používá k ozdravným koupelím. Ať už se do objevování blahodárné syrovátky pustíte vnitřně, či zevně – připíjíme vám na zdraví!
POŘÁDNĚ NADUPANÝ KOKTEJL
Konzumenti syrovátky se mohou těšit na dávku bílkovin, přísun vitaminů B1, B2, B6, B7 (známý také jako biotin či vitamin H), B12, C a E plus pestrou škálu minerálů, jako jsou sodík, draslík, zinek nebo hořčík. Lze v ní dokonce najít tryptofan, pomáhající při tvorbě hormonu dobré nálady – serotoninu.
K dostání je nejčastěji sušená. Po rozmíchání ve vodě vznikne nápoj vzhledem i chutí podobný mléku, na který si však musejí dávat pozor lidé trpící alergií na laktózu a osoby užívající tetracyklinová antibiotika. K mání jsou i ochucené syrovátkové nápoje ze známé moravské sýrárny.
Více se dočtete na www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92085.aspx
Spoustu syrovátkové inspirace najdete na www.recepty.eu/recepty+syrovátka
TEXT: JANA ŠULISTOVÁ
FOTO: MARTIN GOGA, PEXELS.COM, UNSPLASH.COM, SHUTTERSTOCK.COM
Vložte si do košíku
Pokud vás zaujaly jen některé produkty, stačí si níže vybrat.
Sdílejte ho s přáteli
Příspěvek byl publikován 11. 10. 2021 / Rubriky: Eko téma