Milé zákaznice, milí zákazníci, rádi bychom vás upozornili, že objednávky uskutečněné ve dnech 29. 4. - 1. 5. budeme z důvodu inventury a státního svátku expedovat ve čtvrtek 2. 5. 2024.
Děkujeme za pochopení. ❤
Váš košík je prázdný.

Dopřejte si něco zdravého pro svou pokožku. Jestli si nevíte rady, zavolejte. Rádi vás uslyšíme.

+420 724 102 829
Po - Pá 9:00 - 14:00

Co jíst pro krásnou pleť

Co jíst pro krásnou pleť

Krása prochází žaludkem. Chcete-li pročistit tělo, rozjasnit pleť a nastartovat zažívání, zařaďte na nákupní seznam následující ovoce a zeleninu pokud možno v bio kvalitě. 

 

 

AVOKÁDO

Žensky oblé exotické ovoce má lákavou žlutozelenou dužinu, ve které ukrývá až 20 % tuků. Nemusíte se však děsit, velká část z nich totiž spadá do rodiny vícenásobně nenasycených mastných kyselin, které tělo využije pro mnoho důležitých procesů. Látky obsažené v avokádu navíc snižují krevní tlak a hladinu inzulinu v krvi, čímž podporují nenásilný proces hubnutí. Tím však kvality peckového ovoce zdaleka nekončí. Mezi jeho hlavní plusy patří obsah vysoce kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Avokádu je díky jeho skvělé chuti a mnoha zdravotním benefitům velmi snadné propadnout,  tomto případě je však lepší držet svou vášeň alespoň trochu na uzdě. Ne snad proto, že by jakkoliv škodila tělu, jde spíše o celkový dopad na naši planetu, který souvisí s pěstováním tohoto exotického ovoce a jeho převozem z velkých dálek. Avokádu tedy říkáme ano, ale střídmě a s rozmyslem. Ostatně níže najdete plno lokálních plodin, jejichž konzumace po sobě nezanechá tak velkou ekologickou stopu.

Avokádo, novodobý miláček sociálních sítí, je plné blahodárných živin. S ohledem na ekologickou stopu je však lepší konzumovat ho s rozmyslem.

Věděli jste, že avokádový olej je součástí mnoha produktů Inlight? Najdete ho například v Inlight Bio elixír na vlasy

 

BORŮVKY

Tmavěmodré drobné plody se sice nepyšní závratnou velikostí, o to překvapivější je jejich prospěšnost lidskému zdraví. Obsahují především vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je fosfor, draslík, či železo. Pomáhají udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi, díky čemuž omezují chutě na sladké. Na rozdíl od něho navíc obsahují pouze minimální množství kalorií. Zvýšenou pozornost si zaslouží také jako zdroj rostlinného barviva antokyanu, který pomáhá snižovat riziko řady chronických a degenerativních onemocnění, aktivuje životní energii a zmírňují procesy stárnutí. Jako bonus poskytuje přirozenou ochranu proti slunečnímu záření, což v jarních a letních měsících jedině uvítáte.

Poklad českých lesů má mnoho zdravotních benefitů. Mimo jiné napomáhají odvodňování organismu a přispívají k léčbě zánětu močových cest.

Věděli jste, že výtažek z borůvek je součástí tolik oblíbeného Inlight Bio tělového máslakteré se skvěle hodí k péči o těhotenské bříško?

 

CELER

Oblíbená zelenina se vyznačuje zajímavou chutí, která dokáže zvýraznit téměř každý pokrm. Celer bývá často vyzdvihovaný především díky obsahu zdraví prospěšných silic. Ty se mimo jiné pyšní projímavými účinky, pomáhají s vylučováním vody z těla a podporují trávení. Známé jsou také díky schopnosti zahánět rýmu a kašel. Kromě výše uvedených kvalit obsahuje celer velmi vyvážený komplex vitaminů skupiny B a hodí se tak pro všechny, kteří se musejí potýkat s vysokou mírou stresu, případně mívají sklony k podráždění a depresivním náladám. V celeru je mimo jiné přítomno velké množství éterických olejů, které se vyznačují antibakteriálními a antimykotickými účinky. Pomáhají předcházet infekcím močových cest a dezinfikují trávicí trakt. Živiny obsažené v celeru mají mimo jiné také pozitivní vliv na náš vzhled, neboť udržují pokožku zdravou, podporují růst vlasů a působí pozitivně na kvalitu zraku.

Z řapíkatého celeru můžete vytvořit zelený nápoj na podporu jater a celkové očisty organismu.

Věděli jste, že pokud rozmixujete řapíkatý celer například s jablkem a trochou limetky, vytvoříte tonizující nápoj, který zlepšuje kvalitu krve, čistí a povzbuzuje játra, harmonizuje trávení a pomáhá s chronickými záněty v těle?

 

GRAPEFRUIT

Jemně nahořklé, zato však velmi šťavnaté jižní plody se pyšní velkým množstvím léčivých a ochranných látek, které posilují imunitní systém a podporují produkci hormonů. Díky obsahu látky glykosidu naringinu, která povzbuzuje trávení, efektivně pomáhají se snižováním váhy. Kromě toho čistí střeva a stabilizují střevní mikroflóru. Jsou také zdrojem mnoha cenných látek – především vitaminu C. Díky obsaženým antioxidantům neutralizují působení volných radikálů a pomáhají z těla vylučovat toxiny. Prospěšnost pravidelné konzumace nahořklého ovoce dokládají i některé vědecké studie.

Grapefruity prospívají imunitnímu systému a snižují hladinu cholesterolu

Věděli jste, že Citrus paradisi, nebo-li výtažek ze semínek grepu, je součástí Bio květového tonika Inlight? Tato ingredience je zodpovědná především za to, aby se na pleti nemnožily bakterie. Podrobnější informace nejen o grepových semínkách najdete v našem dalším článku Každodenní rituály pro krásu.

 

CHŘEST

Jemná lahůdková zelenina by neměla na vašem talíři v žádném případě chybět – je totiž považována za jeden z nejlepších přírodních omlazujících prostředků. Jarní výhonky chřestu jsou k dostání ve třech barevných provedeních (bílé, zelené a nafialovělé). Za nejlahodnější bývá obecně považován chřest bílý, který se údajně pyšní také afrodiziakálními účinky. Nezávisle na barvě pomáhá chřest udržovat tělo ve formě a dodává mu velké množství prospěšných látek. Příznivou zprávou je především to, že navzdory své nepatrné kalorické hodnotě obsahuje velké množství provitaminu A, riboflavinu, který má příznivý vliv na kůži, vlasy i zrak, nechybí mu ani biotin – takzvaný vitamin krásy, který se stará o kvalitu vlasů a pružnost pleti. Jedna porce chřestu pokryje denní potřebu vitaminu E a povzbudí látkovou výměnu.

Chřest je zdraví prospěšná a královsky chutná lahůdka

Věděli jste, že konzumace chřestu může výrazně změnit vůni moči? 

 

JABLKA

Velmi oblíbené a hojně rozšířené ovoce organismu nejvíce prospívá, pokud je konzumováno v syrovém stavu. Plody jabloně jsou zdrojem vitaminů a mnoha dalších živin. Pokud se stanou pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, pomohou vám v boji se snižováním krevního tlaku a hladiny cholesterolu. Mimo jiné posilují slabé žíly, mají příznivý vliv na stav dásní a čistí střeva od škodlivých bakterií. Patří také k udatným bojovníkům proti stárnutí organismu a to zejména tehdy, pokud je před konzumací nezbavíte slupky.

Pravidelná konzumace jablek může snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění

Věděli jste, že jablka patří k druhům ovoce, které je vždy lepší konzumovat v bio kvalitě? Testy odhalily v konvenčních jablkách vydatný koktejl pesticidů.

 

MRKEV

Konzumaci mrkve má většina z nás spojenou se zdravým zrakem a to především díky obsahu provitaminu A. Kromě toho však přispívá také ke krásné pleti, vlasům a nehtům, je totiž plná vitaminu B, C a E a najdeme v ní také železo, draslík a zinek. Možná vás překvapí, že je lepší jíst mrkve krátce tepelně upravenou, ideálně v kombinaci s kvalitním olejem, aby naše tělo mohlo zpracovat obsažený provitamin A, který je rozpustný v tucích.

Mrkev je mimo jiné bohatá na betakaroten, který vyživuje sítnici

Věděli jste, že mrkvový olej je díky vysokému obsahu antioxidantů součástí mnoha produktů Inlight? Najdete ho například ve výživném Bio nočním balzámu.

POLNÍČEK, ŠPENÁT A DALŠÍ LISTOVÁ ZELENINA

Polníček je zdrojem vitaminu A, C, E, železa, beta karotenu, kyseliny listové a hořčíku. Jeho konzumace posiluje imunitu, podporuje činnost srdce, pomáhá zlepšovat soustředění a příznivě podporuje celkovou vitalitu. Obsažený vitamin C je skvělým pomocníkem při stresu a psychické zátěži. Polníčku nechybí ani betakaroten, který v kombinaci s již zmiňovaným vitaminem C přispívá především k vývoji zdravé pokožky. Stejně jako další listová zelenina se nejvíce hodí do čerstvých salátů štědře zalitých olivovým olejem. Při nákupu se snažte vybírat mladé rostliny s co nejmenšími listy – právě ty jsou nejlahodnější a díky jejich chuti vzdáleně připomínající oříšky si je jistě zamilujete. Jídelníček skvěle obohatí také rukola, kapusta, špenát či řeřicha. 

Listová zelenina by měla být pravidelnou součástí našeho jídelníčku.


TEXT: EVA KARLASOVÁ

FOTO: UNSPLASH.COM

 

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli

Příspěvek byl publikován 17. 11. 2021 / Rubriky: Péče o pleť

Magazine image

Stáhněte si poslední vydání magazínu biOrganica

biOrganica v médiích