I zdravé jídlo může někdy škodit
Máte podivné obtíže, s nimiž si nikdo neví rady? Jste věčně unavení, nafouklí, podráždění a bez chuti života? Příčin může být celá řada. Jednou z nich je konzumace jídla, které vašemu tělu dlouhodobě nedělá dobře. O tzv. potravinových intolerancích jsme si povídali s odbornicí na výživu Ing. Evou Kocurkovou.
Evi, jaký je rozdíl mezi potravinovou alergií a potravinovou intolerancí? Připadá mi, že jsou tyto dva termíny často mylně zaměňovány.
Alergie je způsobena reakcí imunitního systému a v zásadě se projeví okamžitě, ať už formou dýchacích, trávicích či kožních problémů. Reakce bývá intenzivní a obvykle se dostaví do 10 – 15 minut například ve formě průjmu nebo zarudnutí či osypání kůže. Potravinovými alergiemi se zabývá alergolog nebo imunolog a testy jsou hrazeny zdravotní pojišťovnou. Naproti tomu potravinové intolerance spadají do metabolických poruch a obvykle jsou způsobeny absencí nebo nedostatečnou funkcí některého enzymu, který je zodpovědný za zpracování určité složky potravy. Intolerance by se daly zjednodušeně popsat jako přecitlivělost organismu na určité potraviny nebo jejich kombinace.
Mohu si tedy připravit na první pohled úžasně zdravou snídani, třeba ovesné vločky s kokosovým mlékem, borůvkami a dalšími superpotravinami, ale paradoxně tím nemusím svému tělu vůbec prospět. Rozumím tomu správně?
Naprosto. Stejně tak mnozí lidé v dobré víře nakupují doplňky stravy typu aloe vera, spirulina, chlorella, bylinné tinktury a speciální čaje. Pokud však pro ně nejsou vhodné, mohou těmito doplňky organismus zbytečně zatížit na místo toho, aby ho podpořili. Při dlouhodobé konzumaci nevhodných potravin hrozí tělu mimo jiné tzv. syndrom zvýšené propustnosti střev, kdy ve střevní sliznici vznikají tzv. otvory, mám-li tento problém popsat velmi zjednodušeně. Těmi pak do krevního řečiště putují bakterie, toxiny a jiné cizorodé látky, které dráždí imunitní systém a mohou způsobovat celou řadu onemocnění.
Jakými způsoby se mohou intolerance projevovat?
Potravinové intolerance bývají spouštěčem zdánlivě nevysvětlitelných stavů, kdy se necítíme ve své kůži, i když třeba následujeme všechna pravidla zdravého životního stylu. Je pro ně typické, že nezpůsobují přímé ohrožení života, ale dokáží ho citelně znepříjemnit. Intolerance se velmi obtížně diagnostikují a v zásadě se nedají vypozorovat, protože se projevují až po čtyřech dnech od konzumace problematických potravin nebo jejich kombinace. Příznaky mohou být velmi různorodé od akné, atopického ekzému a dalších kožních projevů přes úzkosti, deprese, bolesti hlavy, oslabenou imunitu až po chronický únavový syndrom. K častým symptomům patří také nadýmání, nespavost, noční pocení, poruchy pozornosti, nadváha, zadržování vody v těle a nejrůznější chronická zánětlivá onemocnění. V drtivé většině případů mně vyhledají lidé, kteří už bezúspěšně podstoupili celou řadu lékařských vyšetření, aniž by byla příčina jejich dlouhodobých obtíží odhalena.
Proč se intolerance projevují tak často prostřednictvím kůže?
Málokdo si uvědomuje, že kůže je největším orgánem našeho těla a plní důležitou detoxikační funkci. Když už toho má naše tělo a lymfatický systém tzv. plné zuby, začne své přetížení a nespokojenost ventilovat právě prostřednictvím kůže. I proto není radno kožní problémy podceňovat, vždy totiž přinášejí velmi důležitou zprávu o tom, co se děje v našich útrobách i v jakém stavu je naše psychika.
Co přesně mě čeká, pokud se rozhodnu podstoupit test potravinových intolerancí?
Pošlu vás na velmi podrobné krevní testy v laboratoři, na základě kterých vám sestavím rotační výživový plán. Ten obsahuje rozpis vhodných a nevhodných potravin včetně jejich kombinací a dodržuje se po dobu tří měsíců. Během tohoto období jíte potraviny, které nedráždí váš imunitní systém. Mezi nejčastější spouštěče intolerancí patří například nějaká část vajec (obvykle buď žloutek nebo bílek), pekařské kvasnice, rajčata, lepek, banán, pomeranče, vodní meloun a určité typy koření a bylin. Konkrétní dráždivé látky se však u každého liší. Tělo se během předepsané dietní pauzy regeneruje a vy postupně můžete jídelníček znovu rozšiřovat. Celá dieta je samozřejmě přizpůsobena na míru vaším zdravotním potížím. Kromě dietního plánu je zásadní věnovat čas a pozornost sanaci ústní dutiny – ústní mikrobiom totiž posléze ovlivňuje i ten střevní. Vše, co máme v puse, nám putuje dál do těla. Proto vždy doporučuji používat ráno a večer škrabky na čištění jazyka a důkladně vykloktat ústa šalvějovým čajem.
V poslední době se doslova roztrhnul pytel se všemi možnými stravovacím omezeními typu low-carb, gluten free atd. S jakými největšími potravinovými mýty se u svých klientů setkáváte?
Stále více lidí vyřazuje ze svého jídelníčku laktózu a lepek, což nemusí být vždy dobře. Pokud nemám jistotu, že mi tyto druhy potravin škodí, pak se podobnými omezeními mnohdy jen zbytečně stresuji a trápím. Když tento typ diety nezabírá, mají lidé tendenci seškrtávat svůj jídelníček více a více, což může vést až k podvýživě. Každá stravovací změna je navíc určitou zátěží pro tělo i psychiku a pokud není odborně řízená, může přinést více škody než užitku. Často se také stává, že klienti konzumují velké množství ovoce v domnění, že je zdravé a dodá jim potřebné vitaminy. Zapomínají ale na to, že ovoce obsahuje velké množství cukru, který může podpořit přemnožení kvasinek v těle. Kandidóza se pak projevuje například poševním výtokem, afty, bolestmi kloubů a hlavy a způsobuje zvýšenou touhou po jídlech plných cukru. Vzniká tak začarovaný kruh, z něhož se obtížně vystupuje.
Za jak dlouho se člověk dočká prvních výsledků, pokud se rozhodne změnit životní styl a dočasně vyřadit potraviny, které mu nedělají dobře?
Pocit nafouklého břicha, zadržování vody v těle, bolest hlavy či nespavost se obvykle zmírní již po 14 dnech od vyloučení „škodlivých potravin“. Celkový proces uzdravování je však individuální a záleží především na psychickém stavu klienta. Lidské emoce mají totiž opravdu neuvěřitelnou moc a když se nám naše hlava a psychika vymknou z kontroly, dokážou napáchat neuvěřitelnou paseku. Z vlastní praxe vím, že úplně jinak se pracuje se ženou ve šťastném období než s klientkou, kterou trápí deprese a léta v sobě živila pocit oběti. Oběti práce, oběti rodiny, oběti okolí, oběti tzv. „špatné genetiky.“ Já klientům vždy kladu na srdce, že genetika tvoří jen jednu část příběhu. Ten nezanedbatelný zbytek celého vyprávění mohou změnit vlastním přičiněním. Na restart vnitřního prostředí a celkového životního nastavení není nikdy pozdě.
Několik slov o Evě
Ing. Eva Kocurková vystudovala obor Vědecká výživa lidí na Agronomické fakultě v Nitře a Pedagogiku na Slovensku. K výživě člověka přistupuje komplexně – nesoustředí se pouze na fyzické aspekty, ale také na psychické zdraví svých klientů. Ve své praxi pracuje s podrobnými biochemickými a cílenými krevními rozbory a hledá konkrétní vitamíny a minerální látky, které tělu chybí. Sestavuje výživové plány na míru pro vysoko postavené manažery, vrcholové sportovce i běžné smrtelníky a vybudovala projekt celorepublikového laboratorního vyšetření potravinových intolerancí, více na: www.potravinoveintolerance.cz
TEXT: EVA KARLASOVÁ
FOTO: UNSPLASH.COM A ARCHIV EVY KOCURKOVÉ
Sdílejte ho s přáteli
Příspěvek byl publikován 19. 12. 2022 / Rubriky: Naše téma